در مقاله قبلی درباره خصوصیات و روشهای اجرای تکنیک دیوار شاخص یا اکسنت وال (accent wall) صحبت کردیم. این تکنیک روشی ساده و ارزان قیمت برای تغییر دکوراسیون منزل و محل کار محسوب میشود و هر کسی در حداقل زمان ممکن میتواند ایدههای خلاقانه خود را برای اجرای دیوار شاخص پیاده کند. انتخاب رنگ درست و مناسب اصلی مهم در اجرای این سبک است.
انتخاب رنگ تا حد زیادی به سلیقه شخصی مربوط میشود، اما آشنایی با اصول رنگ شناسی، خصوصیات و تاثیر رنگها و ارزیابی ویژگیهای اتاق یا فضایی که قصد اجرای تکنیک دیوار شاخص را در آن دارید، میتواند در انتخاب رنگ بهتر و مناسبتر به شما کمک کند. در این مطلب قصد داریم تا به طور اصولی و علمی بررسی کنیم که چه رنگی مناسب دیوار شاخص است.
دیوار شاخص با رنگ های اصلی
قرمز رنگ شوق و شور
از آنجایی که قرمز قویترین رنگ در بین فام های رنگی است، استفاده از رنگ قرمز میزان انرژی اتاق را بسیار افزایش میدهد. طبق علم رواشناسی رنگ ها، از ویژگی های رنگ قرمز این است که ضربان قلب و دم و بازدم را افزایش داده و فشار خون را بالا میبرد.
چنین خصوصیاتی می تواند برای ایجاد دیوار شاخص در اتاق نشیمن و نیز غذاخوری خوب باشد، چرا که باعث افزایش اشتها میشود، افراد را دور هم جمع میکند و میل به تعامل و گفتگو را زیاد میکند. برای مثال، انتخاب دیوار پشت کاناپه به عنوان دیوار شاخص قرمز رنگ میتواند بهترین گزینه باشد.
استفاده به اندازه از قرمز در ورودی خانه باعث ایجاد حس خوشامدگویی میشود و تاثیر اولیه مثبتی در مهمانان ایجاد میکند.
از فام های مختلف رنگ قرمز در اتاق خواب استفاده نکنید چرا که شور و هیجانی که به همراه دارد چندان با محل خواب و استراحت همخوانی ندارد.
آبی رنگ آرامش
اگر می خواهید یک اتاق ظاهری روشن و پرنور داشته باشد و خستگی شما را در کند از رنگ آبی روشن استفاده کنید. فام های تیرهتر آبی امروزیتر هستند و می توانند فضایی دنج و راحت ایجاد کنند. برعکس قرمز، فام های رنگ آبی ضربان قلب را کاهش داده، تنفس را کند میکنند و فشار خون را پایین میآورند.
دیوار شاخص با رنگ آبی برای اتاق خواب و همچنین حمام مناسب است. فام های رنگ آبی تنوع بسیار بالایی دارند و تقریبا با تمام سبک های طراحی دکوراسیون قابل استفاده هستند.
زرد رنگ نور و تعالی
از رنگ زرد می توان روی دیوار آشپزخانه، غذاخوری و حتی حمام استفاده کرد. رنگ زرد انرژی زا است و حس خوشحالی و شادی القا میکند. برای دیوار شاخص، زرد رنگ بسیار مناسبی است. اما اگر قصد دارید تمام دیوارهای یک اتاق را زرد کنید از فامهای روشنتر و کمرنگتر استفاده کنید زیرا فامهای پررنگ و غلیظ زرد چشم را آزار میدهند و حتی باعث سردرد میشوند.
دیوار شاخص زردرنگ در فضاهای شلوغ و پر رفت و آمد میتواند بسیار مفید باشد چرا که این حس را ایجاد میکند که فضا بزرگتر و دلبازتر است.
استفاده زیاد از رنگ زرد توصیه نمیشود چون روی خلق و خو تاثیر منفی دارد و برای نوزادان، باعث بیشتر شدن گریه آنها میشود.
دیوار شاخص با رنگ های فرعی
بنفش رنگی چندمنظوره
رنگ بنفش از ترکیب رنگ های آبی و قرمز تشکیل میشود، بنابراین آرامش آبی و شور و انرژی قرمز را در خود دارد. به همین دلیل، فامهای مختلف بنفش اثرات و کاربردهای مختلفی دارند.
رنگ یاسی و بنفش کمرنگ در اتاق خواب باعث ایجاد حس آرامش میشود. فام های تیرهتر بنفش مناسب فضاهایی مثل آموزشگاهها و یا اتاق فکر شرکتهای بزرگ هستند چون قوه خلاقیت را تحریک میکنند. همچنین، بنفش تیره نماد تجمل و شکوه است و برای تالارهای پذیرایی و هتلها مفید و مناسب میباشد.
سبز رنگ طبیعت
رنگ سبز رنگی است که در محیط های بیرونی و در اطراف ما بسیار دیده میشود. همان طور که وجود سبز در طبیعت باعث آرامش و تسلی خاطر میشود، استفاده از آن به عنوان دیوار شاخص همان آرامش را به همراه میآورد. در هر اتاقی که دوست دارید حس آرامش و راحتی بگیرید از سبز استفاده کنید.
سبز برای دفاتر کاری نیز رنگ مناسبی است چرا که تمرکز را بالا میبرد.
نارنجی رنگ گرمی و حرارت
رنگ نارنجی که از ترکیب قرمز و زرد تشکیل میشود، پس انرژی قرمز و خوشی و لذت زرد را در خود دارد. نارنجی برای دیوار شاخص فوقالعاده است چون قدرتمند و پرشور است و در عین حال آزاردهنده نیست.
سالن های ورزشی حتما از دیوار شاخص نارنجی رنگ استفاده کنند. رنگ نارنجی انرژی را هنگام تمرین و ورزش بالا میبرد و حس مثبتی از این تمرین و تکاپو به فرد میبخشد.
نارنجی برای دفتر کار و اتاق مطالعه نیز مناسب است چون قوه خلاقیت را تحریک میکند. اتاق نشیمن و غذاخوری نیز برای دیوار شاخص نارنجی رنگ محل مناسبی هستند.
دیوار شاخص با ترکیب رنگ ها و طرح های خلاقانه
برای دیوار شاخص خود را محدود به یک رنگ تنها و ساده نکنید. ایده های خلاقانه خود را روی اکسنت وال پیاده کنید. این ایدهها میتواند شامل ترکیب رنگهای متضاد یا مشابه، به کارگیری سبک های مختلف طراحی دکوراسیون و یا حتی استفاده از مواد دیگر باشد.
با استفاده از نوار چسب کاغذی روی دیوار طرح بزنید یا از شابلون استفاده کنید. روی این قسمت ها را رنگ بزنید و بعد از خشک شدن رنگ نوار چسب یا شابلون را بردارید.
می توانید از سنگ های زینتی یا حتی سنگ هایی که کنار ساحل یافت میشوند استفاده کنید و روی دیوار شاخص طرح بزنید. اگر به سبک روستایی علاقه دارید چوب را امتحان کنید. با این مواد میتوانید هم طرحهای ساده و هم طرحهای بسیار شیک و پیچیده خلق کنید.
ایجاد توازن و انسجام
رنگ هایی را انتخاب کنید که مکمل رنگهای مجاور، اسباب و وسایل اتاق و فضای کلی شما باشند. شاید دوست داشته باشید هر اتاقی را رنگی متفاوت بزنید. تمام این رنگها را مدنظر قرار دهید. اگر فضای شما باز و بزرگ است، سعی کنید رنگ دیوار شاخص این فضا با رنگ اتاقهای مجاور و نزدیک آن همخوانی داشته باشد و مکمل آنها باشد.
به عنوان مثال، اگر آشپزخانه شما اپن است و غذاخوری شما کنار آن قرار دارد، میتوانید برای یکی از رنگ خاکستری و برای دیگری از رنگ بنفش استفاده کنید. نارنجی روشن برای دیوار شاخص یک اتاق و سبز کمرنگ برای اتاق کناری مکمل خوبی محسوب میشود.
به میزان نورگیری اتاق و نور طبیعی نیز دقت کنید. برای دیوار شاخص اتاقهایی که نورگیر شمالی یا شرقی دارند از رنگ های گرم و برای اتاقهایی با نور غربی یا جنوبی از رنگهای سرد استفاده کنید.
کیفیت نوری که از پنجره اتاقهای شمالی و شرقی وارد خانه میشود سردتر از نوری است که از پنجره های غربی و جنوبی به اتاق میتابد.
ایجاد تقارن با معماری اتاق
معمولا دیوار شاخص وقتی مناسبتر است که روی دیوار، پنجره یا دری وجود نداشته باشد تا فضا شلوغ نشود. با این حال، دیوار شومینه و یا فرورفتگیهای دیوار برای دیوار شاخص انتخاب خوبی هستند و جلوه آن را بیشتر میکند.
برای انتخاب دیوار شاخص و رنگ آن به اندازه اتاق توجه کنید. رنگها میتوانند اثرات بصری متفاوتی ایجاد کنند. رنگهای گرم این ویژگی را دارند که دیوار را نزدیکتر نشان دهند بنابراین اتاق کوچکتر از آنچه هست به چشم میآید. رنگ های سرد برعکس هستند، یعنی دیوار را دورتر و در نتیجه اتاق را بزرگتر جلوه میدهند. از رنگهای گرم برای ایجاد دیوار شاخص در فضاهای بزرگ و از رنگ های سرد برای اتاقهای کوچک استفاده کنید.
استفاده از رنگ های تیره در اتاق های کوچک، فضایی دنج و خودمانی ایجاد میکند. رنگ های روشنتر فضا را دلبازتر و بزرگتر جلوه میدهند.
ایجاد تقارن با اسباب و لوازم
اگر می خواهید لوازم و اسباب خاصی جلوه بیشتری پیدا کنند، دیوار پشت آن وسیله را به عنوان دیوار شاخص انتخاب کنید. مثلا در اتاق خواب دیوار پشت تخت خواب، یا در اتاق پذیرایی دیوار پشت بوفه را رنگی متفاوت و مناسب بزنید. این کار جلوه بوفه و وسایلی که در قفسههای بوفه قرار دارند چند برابر میکند.
برای افزایش جلوه و زیبایی اتاق و نیز اسباب اتاق، از رنگهای متضاد استفاده کنید. مثلا دیوار پشت یک کاناپه تیرهرنگ را رنگ روشن بزنید. به رنگ کوسنهای روی مبل یا تابلوهای نقاشی روی دیوار نگاه کنید تا الهام بخش شما باشند.
دیوار شاخص در طراحی دکوراسیون اتاق
برای دیوار شاخص می توانید از رنگهای بسیار متنوع استفاده کنید. استفاده از رنگهای متضاد و مشابه روش خوبی برای جلوه بهتر اتاق و ایجاد دیوار شاخص است، اما باید در انتخاب رنگهای کنار هم دقت کنید تا دکوراسیون خانه شما چشمنواز شود. چند نمونه خوب و مناسب برای ترکیب رنگهای متضاد و مشابه شامل این موارد هستند:
دیوار زرد رنگ در کنار جزئیات بنفش یا آبی
دیوار آبی رنگ در کنار جزئیات زرد یا آبی رنگ
دیوار قرمز رنگ در کنار جزئیات سفید یا آبی رنگ
دیوار نارنجی رنگ در کنار جزئیات سبز رنگ
دیوار بنفش در کنار جزئیات بنفش یا زرد رنگ
دیوار سبز رنگ در کنار جزئیات قرمز، زرد، نارنجی، بنفش یا آبی رنگ
همچنین می توانید از ترکیب رنگهای خنثی مثل سفید، خاکستری، قهوهای و مشکی با هر رنگ دیگری استفاده کنید و فضایی دلانگیز ایجاد کنید.
قانون 60-30-10 را همیشه به خاطر داشته باشید
باید یک رنگ که رنگ غالب محسوب می شود 60% فضای اتاق را دربرگیرد که شامل رنگ دیوارها و رنگ اسباب و وسایل میشود. رنگ دوم میتواند 30% فضای شما را اشغال کند؛ و رنگ شاخص شما فقط 10% را شامل میشود. تا جای ممکن این قانون را رعایت کنید تا به بهترین نتیجه دست پیدا کنید.
در این مطلب بررسی کردیم که چه رنگی مناسب دیوار شاخص است. همچنین، استفاده از تکنیکهای خلاقانه طراحی دکوراسیون و ترکیب رنگهای متضاد و مشابه را مرور کردیم. با این روش هر کسی میتواند به راحتی دکوراسیون منزل یا محل کار خود را تغییر دهد.
منبع: سایت ویکی هاو