بنفش جزو رنگ های ثانویه است و از ترکیب قرمز و آبی تشکیل می شود. هر رنگی ویژگی های خاصی دارد. همانند همه رنگ ها، رنگ بنفش نیز اثرات و ویژگی های خاصی روی احساسات و عواطف ما دارد. با شناخت این ویژگی ها می توان کاربردهای متنوعی برای رنگ بنفش، از شخصیت شناسی تا کاربرد آن در طراحی دکوراسیون و لباس تعریف کرد. در این مقاله با نگاهی به ویژگی ها و اثرات آن، همه چیز درباره رنگ بنفش را بررسی خواهیم کرد.
بنفش رنگ تخیل و معنویت
رنگ بنفش با تخیل، معنویت و عالم روحانی ارتباط دارد. قوه خیال را تحریک میکند و الهام بخش آرمانهای والا است. بنفش رنگی درون نگر است و به ما اجازه می دهد با اندیشه های عمیقمان ارتباط برقرار کنیم. از لحاظ روانشناسی، هارمونی عقل و احساس را افزایش می دهد، به ثبات و تعادل ذهنی و آرامش ذهن کمک می کند، بین دنیای معنوی و جسمانی و فکر و عمل پیوند ایجاد میکند. برای ظن گرفتن و مراقبه بهترین رنگ است.
بنفش الهام بخش ایثار و عشق بی قید و شرط است. ما را از نفسانیت دور می کند و به ترحم و دلسوزی تشویق میکند. بنفش میتواند به تمام انواع آلودگی که در دنیای امروزی وجود دارد حساسیت نشان دهد. آلودگی هوا، آلودگی صوتی و بصری، حتی آلودگی زنجیره غذایی برای بنفش آزاردهنده است. همین حساسیت بنفش را در برابر بیماری ها و آلرژی آسیب پذیر می کند.
بنفش باعث وحدت جسم و روح می شود و بین توان روحی و جسمانی تعادل برقرار می کند. بنفش به کسانی که در جستجوی مفهوم زندگی و کمال معنوی هستند کمک می کند. هشیاری را افزایش می دهد و ما را به آگاهی بالاتر وصل می کند. به همین دلیل با تغییر و تحول روح در ارتباط است و اغلب فلاسفه دنیا جذب آن می شوند.
بنفش یا ارغوانی
رنگ های بنفش و ارغوانی بسیار شبیه به هم هستند و بعضا یکی قلمداد می شوند. ویژگی ها، اثرات و مفهوم آنها نیز بسیار شبیه به هم است. اما از لحاظ رنگ شناسی، تفاوت بنفش و ارغوانی در این است که ارغوانی در طیف رنگی و همچنین رنگین کمان قابل مشاهده است در حالیکه بنفش تنها از ترکیب قرمز و آبی به وجود می آید. در بین رنگ های طیف نوری ارغوانی بیشترین ارتعاش را دارد. ارغوانی به تندی بنفش نیست اما ماهیت هر دو رنگ یکی است. در کل نام این دو را می توان جای همدیگر استفاده کرد و معانی و اثرات یکسان دارند. هر دو قدرت و انرژی قرمز و کمال و معنویت آبی را دارند. می توان تفاوت دو رنگ بنفش و ارغوانی را این گونه نیز تشخیص داد: بنفش ترکیب رنگ آبی بیشتری دارد و ارغوانی به قرمز مایل تر است.
از بعد رنگ شناسی، بنفش یا ارغوانی نماد آینده، تخیل و رویا است. در حالیکه از لحاط روحی و معنوی آرام بخش احساسات و عواطف است. بنفش روشنگری روحی و توانایی پیشگویی را افزایش می دهد و در عین حال ما را در زمین و دنیای مادی نگه میدارد. بنفش ما را به انجام فعالیت های خلاقانه، حتی بازی هایی که در آن خلاقیت وجود دارد، دعوت می کند. دوست دارد که یگانه، منحصر به فرد و مستقل باشد و دنبالهرو جمع نباشد. هنرمندان، موسیقی دانان، نویسندگان، شعرا و مدیوم ها تحت تاثیر بنفش و جادوی آن هستند.
بنفش رنگ رهبری و انسان دوستی
بنفش رنگ انسان دوستی و کمک به دیگران است. با ترکیب خرد و قدرت با حساسیت و فروتنی، دست های بسیاری را میگیرد.
بنفش ارتباط خاصی با طبقه اشرافیت و سلطنت دارد که حال و هوایی تجمل گرا، متمول و اصرافکار به همراه دارد. بنفش قدرتمند است. در آن غنایی وجود دارد که احترام و ستایش را الزام آور می کند. بلندپرواز و ازخودمطمئن است. بنفش رنگ رهبری و سردمداری است.
استفاده بیش از حد از بنفش می تواند باعث بروز یا تشدید افسردگی در بعضی افراد شود. کسانی که استعداد افسردگی دارند باید با احتیاط و به مقدار کم از رنگ بنفش استفاده کنند.
شخصیت شناسی بنفش
اگر به رنگ بنفش علاقه دارید شاید به این خاطر باشد که شما فردی دلسوز و حساس هستید. دیگران را درک میکنید و حامی آن ها هستید. حتی بیش تر از خود به دیگران اهمیت می دهید. هر کسی برای گرفتن کمک نزد شما می آید و شاید گاهی مورد سواستفاده قرار بگیرید.
روحی آرام و آزاد هستید. احساسات عمیقی دارید و ممکن است به خاطر حساسیت زیادی که دارید کلام کنایهدار دیگران شما را اذیت کند، هرچند بروز ندهید. جذبه و فر شما دیگران را جذب می کند. معمولا درون گرا هستید و شاید خجالتی به نظر برسید، در حالیکه این طور نیست.
باید مراقب باشید همزمان چند کار و مسئولیت را تقبل نکنید چراکه فکرتان پریشان می شود و دچار استرس و نگرانی میشوید. مراقبه و مدیتیشن برای شما خوب است. از بعد منفی، می توانید متکبر و مغرور باشید. دوست ندارید قوانین و باورهای دیگران به شما تحمیل شود.
با پذیرش مسئولیت کنار نمی آیید و مشکلات روزمره شما را کلافه می کند. دوست ندارید عضو جمعیت های بزرگ باشید و ترجیح می دهید برای مفرد بودنتان مورد توجه قرار بگیرید. دوست ندارید از دیگران تقلید کنید یا دیگران از شما تقلید کنند.
بنفش رنگ بصیرت و آرمان گرایی
از بعد شخصیت شناسی بنفش ، شما چشم بصیرت دارید. رویاها و آرمان های بزرگی دارید. کمک به انسانها و بهبود وضعیت کره زمین در وجود شما مثل یک نیاز است. معمولا در مقام یک رهبر قرار می گیرید اما کارهای کوچکتر را به دیگران محول می کنید چون به جزئیات علاقه ندارید. دوست دارید از هر چیزی بهترین آن را داشته باشید و بلندپرواز هستید.
از آنجایی که روح آزادی هستید، به مسافرت و آشنایی با فرهنگ های دیگر و آدم های جدید علاقه دارید. سیرت و طبیعت دیگران را خوب و سریع می شناسید، هر چند از نظر شما همه آدم ها خوب هستند. زمان برای شما ارزش زیادی ندارد. معمولا به هر قراری دیر میرسید. اعتقاد دارید که همه چیز خودبه خود درست می شود و دنیا می داند به کجا می رود.
طبق شخصیت شناسی بنفش ، خلاق هستید و بیشتر کارهایتان را انفرادی انجام می دهید. عاشق هر چیز غیرمتعارف و خلاف عرف هستید. ایدهآل گرا هستید و عمل گرا نیستید. با تخیل قدرتمندی که دارید آینده را در دنیایی فانتزی و به دور از زشتیهای واقعیت تجسم میکنید. کسانی که شما را نمی شناسند شاید تصور کنند آدم عجیب و غریبی هستید که بیشتر وقت خود را در خیالات خود می گذرانید اما باز هم شما را دوست دارند. با افکار خلاقانهتان و نگاه مثبتی که به زندگی دارید الهام بخش دیگران هستید.
به معنویات علاقه وافری دارید. در جستجوی معنای زندگی هستید. بخشنده هستید و در قبال این بخشندگی چیزی به جز دوستی نمی خواهید. می توانید پنهانکار باشید. حتی نزدیک ترین دوستان شما هم شما را کاملا نمی شناسند.
اگر از بنفش بیزار هستید
اگر از بنفش بیزار هستید شاید به این دلیل باشد که واقع گرا هستید و از عالم خیالات به دور. شاید به جای گذشته یا آینده، در زمان حال زندگی می کنید. شاید روحیه هنری ندارید و دوست دارید منتقد باشید. شاید ترجیح می دهید به جای اینکه راه و رسم خودتان را داشته باشید خود را با عرف جامعه هماهنگ و همرنگ کنید. شاید هم ابراز خلاقیتتان برایتان دشوار باشد.
بنفش در کسب و کار
از لحاظ روانشناسی، بنفش حس زیبایی شناسی و واکنش به ایدههای خلاقانه را در افراد افزایش میدهد. معمولا برای نشان دادن محصولات باکیفیت و برتر بهخصوص محصولات بهداشتی و زیبایی از بنفش استفاده می شود. اگر در کسب و کارهای خدماتی هستید، با کمی رنگ بنفش مزایای ویژه خدمات خود را بیان کنید.
بنفش با بازار سنین 18 تا 25 سال که روحیه سرکشی و سنتشکنی دارند در ارتباط است. در عین حال طراحان نوآور بنفش را با قدرت و فهم بالا مرتبط میدانند. بنفش برای کسب و کارهایی که نیاز به خلاقیت دارند مثل کارهای هنری مناسب است. بنفش برای محصولات و وبسایتهایی که به زنان و کودکان مربوط میشوند مناسب است. هرچند آقایان جوان نیز آهسته آهسته با آن ارتباط برقرار میکنند.
موسسات آموزشی معمولا از فامهای میانی بنفش و ارغوانی استفاده میکنند چرا که این دو رنگ الهام بخش تفکر روشنفکرانه و دستاوردهای بزرگ هستند.
بنفش و طلایی در کنار هم ثروت و اصرافکاری را تصویر میکنند. در استفاده از این ترکیب باید مراقب بود چرا که میتواند وجهه منفی داشته باشد. هر چند برای بستهبندی و چاپ ترکیب خوبی است. برای کودکان، بنفش در کنار رنگ های روشن جذابیت دارد و در محصولاتی که مربوط به این رده سنی است باید استفاده شود. فامهای روشن بنفش مناسب بازار و محصولات مربوط به خانم ها است. همچنین برای صنایع دستی و عتیقهجات مناسب است.
بنفش در طراحی دکوراسیون
تا پیش از دهه 1980 بنفش کمترین استفاده را برای طراحی دکوراسیون داشت. اما امروزه یکی از پرطرفدارترین رنگهاست. بنفش با رنگ های طلایی، خاکستری مایل به قهوهای، فیروزهای، سبز یشمی، قرمز پررنگ و زرد همنشینی خوبی دارد. نارنجی رنگ مکمل بنفش محسوب میشود بنابراین ترکیب این دو ظاهری بی نظیر و امروزی ایجاد می کند. برای طراحی دکوراسیون ، لازم نیست تمام دیوارهای اتاق را بنفش کنید بلکه با استفاده از کمی بنفش میتوانید روح تازه ای به فضای منزل بدهید.
اسباب و لوازم بنفش در کنار رنگهای خنثی مثل سفید، فضایی آرام بخش و حیرت انگیز ایجاد میکنند. بنفش می تواند یک اتاق معمولی و بی روح را متحول کند. در طراحی دکوراسیون در استفاده از رنگ بنفش نترسید، اما زیاده روی هم نکنید. بنفش با فام های مختلف خاکستری بسیار زیبا و امروزی می شود.
پارچه های مخملی به بنفش قدرت بیشتری می دهند. مثلا پتو، روبالشی یا رو مبلیهای مخملی و بنفش طراحی دکوراسیون اتاق شما را شیکتر و باشکوهتر میکند.
اگر دیوارهای اتاق را بنفش می کنید بهتر است برای سقف از رنگ خنثی مثل سفید استفاده کنید و حداقل یکی از اسباب اتاق نیز بنفش باشد تا ایجاد تعادل کند.
شاید بعضی اعتقاد داشته باشند که بنفش رنگ دختربچه هاست. اما باور کنید برای اتاق خواب آقایان رنگ ارغوانی و فامهای تیره بنفش، مثل جگری بسیار مناسب هستند. فراموش نکنید که بنفش رنگ سلاطین و دربار است. برای ایجاد فضایی مجلل و باشکوه میتوانید بنفش را با سیاه و طلایی ترکیب کنید. بنفش در کنار قرمز یا صورتی فضایی فانتزی و رویایی ایجاد می کند.
نتیجه گیری
در این مطلب سعی کردیم به طور خلاصه همه چیز درباره رنگ بنفش را شرح دهیم. با شباهت ها و تفاوت های بنفش و ارغوانی آشنا شدیم. شناخت ویژگیهای رنگ زیبا و فانتزی بنفش به ما کمک میکند تا در طراحی دکوراسیون و طراحی و یا ست کردن لباس با دید بهتری از آن استفاده کنیم. برای رنگ بخشیدن به فضای پیرامون کاربردهای خلاقانهای خلق کنیم. از لحاظ شخصیت شناسی نیز، در شناخت خلق و خو و درک احساسات خود و اطرافیان دقیقتر عمل کنیم.